De herfst is begonnen, en met deze regenachtige dagen lijkt het heel lang geleden dat we de zon hebben gezien. Wat heerlijk is de zon toch eigenlijk op onze huid, goed voor de aanmaak van Vitamine D, je krijgt er een lekker kleurtje van en puistjes lijken er door te verdwijnen. Maar nu de zon weg is worden de puistjes meer, hoe kan dit? Hoe komt het dat veel mensen na de zomer last krijgen van een acne-uitbraak?

Invloed van de zon op puistjes

De zon lijkt duidelijk een positief effect te hebben op puistjes. Het is namelijk zo dat de UV-straling in de zon ervoor zorgt dat de huid een beetje uitdroogt en dat de bacterie die acne veroorzaakt minder actief is. Hierdoor is de huid minder vet en ontstaan er minder ontstekingen. Daarnaast zorgt de zon voor een bruin kleurtje wat rode plekjes en vlekjes welke met acne gepaard gaan minder zichtbaar maakt. Maar er zit ook een keerzijde aan…

Die mooie rustige huid die tijdens de vakantie is ontstaan is helaas maar van tijdelijke aard. Want als de zon weer is verdwenen komen de puistjes weer terug en kan zelfs een acne-uitbraak ontstaan. Deze acne-uitbraak ontstaat doordat de zon de hoornlaag van de huid verdikt en hierdoor talg zich gaat ophopen. Dit is te zien aan kleine onderhuidse bultjes “mee-eters of white heads” genoemd. Ook de bacterie wordt weer wakker als deze niet meer aan UV-straling wordt blootgesteld en kan weer rustig zijn gang gaan op je huid. Maar waarom dan niet de rest van het jaar de zon(nebank) opzoeken?

Ondanks dat de zon een positief effect lijkt te hebben op puistjes heeft het ook veel nadelen. De zon verhoogt namelijk de kans op celschade, pigmentvlekken, huidkanker en zorgt voor een versnelde veroudering.

Wanneer je veel last hebt van puistjes is het belangrijk een juist verzorgingsritueel te hebben. Reinigen van je huid is de eerste maar ook de belangrijkste stap bij puistjes. Gebruik hiervoor milde producten die niet meteen de huidbariere verstoren, bijvoorbeeld DermoPure reinigingsgel van Eucerin. Deze bevat ook nog eens salicylzuur welke een anti-bacteriële en exfolierende werking heeft. Producten van Eucerin gebruiken en verkopen wij ook in de praktijk. Goed en betaalbaar!

Breiden de puistjes zich uit en weet je niet goed wat je er zelf aan kunt doen, dan is het verstandig om eens bij ons langs te komen. Door middel van huidadvies, acnebehandeling en/of een peeling van Lira kunnen wij je huidproblemen aanpakken en verbeteren. Je kunt bij ons altijd een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. We kijken dan samen met jou welke behandelmogelijkheden er zijn en welke producten je het beste kan gebruiken om je huid zo goed mogelijk te verzorgen.