Oedeem betekent zwelling. Het oedeem waar wij mee werken is oedeem ontstaan door spataderen (veneus oedeem) en/of door een defect aan het lymfestelsel (lymfoedeem).

Wat is veneus oedeem?

Veneus oedeem ontstaat meestal doordat de kleppen in de veneuze vaten stuk zijn. Daardoor ontstaat een stuwing in de vaten met zo’n druk dat er vocht uit de vaten treed. Het vocht bij veneus oedeem verergert in de avond en is meestal bij het opstaan in de ochtend weer verdwenen. Vaak ziet u dan ook spataderen. Als veneus oedeem niet wordt behandeld kan er lymfoedeem ontstaan.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een vochtophoping die ontstaat doordat er een stoornis is in het lymfvatstelsel. De afvoer van het vocht wordt belemmerd, waardoor het vocht zich ophoopt in de huid en onderliggende weefsels. Vaak heeft men een zwaar, vermoeid gevoel in ledematen of het gevoel dat de huid op spanning staat. Soms heeft men ook pijnklachten. Ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten kunnen een gevolg zijn van lymfoedeem. Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben als bijvoorbeeld na verwijdering van lymfknopen, na een val of chirurgische ingreep.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij er een stoornis is in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën.