Onze huid is ontzettend belangrijk, zonder huid kunnen wij niet leven. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft meerdere belangrijke functies.

Naast dat de huid een groot deel van ons uiterlijk bepaald zorgt het er ook voor dat we niet teveel water en zouten kwijt raken.

De huid heeft ook een barrière functie om diverse bacteriën, schimmels buiten ons lichaam te houden, maar heeft ook veel bacteriën en schimmels die voorkomen dat de verkeerde bacteriën en schimmels op de huid kunnen groeien.

De huid zorgt ook voor bescherming tegen stoten of vallen, de elastische vezels zorgen ervoor dat wij wel tegen een stootje kunnen.

De huid zorgt er ook voor dat we niet snel oververhit of onderkoeld raken, dit doet de huid middels zweten en de bloedvaten open zetten (afkoelen). Als we het koud krijgen knijpen de vaatjes juist samen, ga je minder zweten en gaan de haartjes omhoog staan. Dat laatste heeft voor ons geen functie, bij dieren wordt de vacht dikker als de haartjes recht op staan, maar wij hebben zodanig weinig haar dat dat niet uitmaakt.

Met de huid kunnen we ook voelen, pijn beleven, jeuk hebben, het is een gigantisch zintuig dat ervoor zorgt dat wij ons dagelijks leven kunnen leiden.

De onderste huidlaag bestaat uit vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat we een energiereserve hebben en ze zorgen er voor dat er na een stootje niet direct beschadigingen ontstaan aan spieren en organen onder de huid.

De huid zorgt ook voor vitamine D. Met behulp van zonlicht maakt onze huid vitamine D aan dat belangrijk is voor de vorming van onze botten. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor krachtverlies, krampen in de spieren, moe en lusteloosheid.

Verder zorgt de huid voor bescherming tegen UV-straling. De zon is op korte termijn goed voor de aanmaak van vitamine D, maar kan ook schadelijk zijn. UV-straling dat door de huid dringt kan het DNA in de huid veranderen, waardoor huidkanker kan ontstaan. De huid kan dit deels tegenhouden door pigment aan te maken. De huid maakt pigmenten aan op moment dat er langdurig zon op schijnt, deze pigmenten vormen een dakje boven de cellen en beschermen zo het DNA in de cel. Hoe meer pigment, hoe beter de huid is beschermd tegen DNA schade.

Je zou denken: Nou, lekker bruin worden dus! Alleen daar gaan veel mensen de fout in, want voordat het dakje is gevormd is er vaak al veel schade geleden. Je moet het zien als een stortbui in een open stadium, het dak kan wel dicht, maar tegen de tijd dat die dicht is ligt er overal al water. Het is beter om het dak voor de stortbui dicht te doen, dan weet je zeker dat je droog blijft. Een beetje miezeren kan geen kwaad. Als we dit voorbeeld voor de zon gebruiken komen we een heel eind. We zorgen ervoor dat het dak dicht is als we weten dat er een stortbui komt (we beschermen onze huid goed met een goede zonnebrandcrème als we langdurig de zon in gaan), zo af en toe naar buiten zonder bescherming is niet erg (vergeleken met miezeren).

Nu alle functies van de huid zo genoemd zijn en beschreven lijkt het mij duidelijk dat het wel belangrijk is om deze goed te verzorgen. Niet alleen omdat we er mooi uit willen zien, geen vlekjes of plekjes of rimpels willen, maar ook omdat de huid ons hele lichaam beschermt! Ik zou zeggen: zorg goed voor jouzelf, zorg goed voor jouw huid.