Al bijna 7 jaar zitten wij in Ulft gevestigd, eerst met z’n tweetjes en nu sinds februari dit jaar met z’n drie. Het fijne aan collega’s hebben is dat je nooit alleen ergens voor staat. Er zijn altijd wel cliënten met een probleem die we toch echt niet in de opleiding hebben gehad, die net even anders reageren op een behandeling dan dat we gewend zijn. Het nadeel ervan is dat iedereen overal ergens iets over denkt, dat het soms lastiger is om knopen door te hakken, want de ander moet het ook goed vinden.

Een voorbeeld hierin zijn de producten. Wij werken al jaren met dezelfde producten, prima producten, maar het kan beter vinden wij eigenlijk allemaal. Monica heeft een opleiding ingrediënten in cosmetica gevolgd en we zijn gaan zoeken naar een merk die te betalen is én werkt, waar we volledig achter staan. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Door de hoeveelheid kennis in ingrediënten zie je al snel tekortkomingen in producten. Door met collegae te praten kom je achter een aantal merken waar zij tevreden over zijn en zijn we ook wel enthousiast geworden over een aantal merken (we vertellen later wel wat het is geworden).

Maar waarom willen we niet voor ‘prima’ producten gaan, maar streven naar nòg beter? Het antwoord ligt eigenlijk heel simpel. Mensen komen hier met de vraag  (laten we het in eerste instantie even cosmetisch houden) ‘ik wil er 10 jaar jonger uitzien’. Wat we dan meestal doen is behandelen. Er is een laser die we in kunnen zetten voor de pigmentvlekken die ervoor zorgen dat de huid er ouder uit ziet, een laser om collageen te stimuleren en één om de huid af te vlakken, zodat we een mooie stap terug kunnen zetten. Productadvies zit hem vooral in de zonbescherming. Maar om een optimale behandeling te genereren moet het resultaat natuurlijk zo lang mogelijk blijven. We zijn dus op zoek gegaan naar producten die juist dat kunnen bewerkstelligen en er zelfs voor kunnen zorgen dat, ook zonder behandeling, de huid er mooier uit komt te zien. Onze versie van ‘huidverjonging op z’n best’.

Hetzelfde geldt voor iemand met bijvoorbeeld rosacea, een rode huid, af en toe een puistje, of juist wat vaker. We kunnen de roodheid verwijderen met ons laserapparaat, peelings en dergelijke, maar het onrustige aspect van de huid langdurig onderdrukken is een heel ander verhaal. Met de producten die we momenteel hebben lukt het wel, maar het kan beter, een dieper, therapeutisch effect, daar hebben we sterkere middelen voor nodig met meer werkzame ingrediënten in een hoog percentage.

De producten gaan duurder zijn dan dat wij gewend zijn, voor de cliënt wennen, maar voor ons ook. Wij, als zorgverleners, zijn vaak geneigd te denken dat alles verzekerd en nagenoeg gratis zou moeten. Helaas vergoedt de verzekering niet alles en lopen wij er regelmatig tegenaan dat mensen een en ander zelf moeten betalen. Een stukje omdenken voor ons, in plaats van: “het is duur, mensen betalen het toch niet” naar: “mensen willen graag een perfecte behandeling, daar horen deze producten bij”.

Wees niet bang hoor, de producten die we nu hebben blijven we voorlopig houden en wij hebben zeker aan de portemonnee gedacht bij onze keuze. Ik ben wel heel benieuwd naar jullie mening op de vraag: huidverzorging moet vooral niet teveel geld kosten, of, als ik weet dat het werkt, mag het best wat kosten?