Huidtherapie is bij veel mensen een onbekend beroep. Zij stellen vaak de vraag wat wij precies doen.

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een veelzijdig beroep, wij werken op het gebied van medische zorg, maar ook op cosmetisch vlak. Medisch zien we vaak mensen met oedeemproblematiek, acne (puistjes in matige tot ernstige vorm), littekens en vaatproblemen. Op cosmetisch vlak zien we veel mensen met overbeharing, pigmentproblemen, couperose, tatoeages, huidverhevenheden en huidverjonging (hoewel deze problemen soms ook een medisch probleem kan zijn). Door een vierjarige HBO-opleiding gevolgd te hebben weten we precies hoe de huid werkt en kunnen we hier erg gericht op inspelen met behandelingen, producten en (thuis)adviezen. 

In dit filmpje is duidelijk uitgelegd wat een huidtherapeut nu eigenlijk is.

Met wie werkt de huidtherapeut samen?

De huidtherapeut werkt vaak samen met artsen, schoonheidsspecialisten en andere paramedici. Denk dan aan de huisarts, plastisch chirurg, cosmetisch arts, oncoloog, dermatoloog, fysiotherapeut, oefentherapeut en diëtist. Dit maakt het een heel leuk en afwisselend beroep. 

Waar zijn huidtherapeuten aangesloten?

Bijna alle huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staan vermeld in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit zorgt ervoor dat je als consument altijd weet dat je door een erkende huidtherapeut behandeld wordt.

Worden huidtherapeutische behandelingen vergoed?

Voor veel behandelingen kan je een vergoeding krijgen, meestal gaat het dan om acnebehandelingen, littekentherapie, oedeemtherapie en overbeharing. Of en hoeveel je vergoed krijgt ligt aan de verzekeraar en het gekozen pakket. Deze informatie kan je opvragen bij jouw zorgverzekeraar.

Verwijzingen en Vergoedingen