Minister Schippers vindt dat laser en IPL behandelingen voorbehouden moeten zijn voor artsen en huidtherapeuten. Ik kan mij daar als huidtherapeut helemaal in vinden. Wij hebben als beroepsvereniging (NVH, Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten) hard geknokt om dit te kunnen bereiken.

De patiënt staat hierbij centraal, veiligheid voor alles.

Dit betekent echter wel dat wij als huidtherapeut er ook niet zo heel makkelijk vanaf komen, er moeten meer scholingen komen en wij gaan tevens vallen onder het tuchtrecht. Iets dat ikzelf niet niks vind, maar daarnaast ook wel heel noodzakelijk vind, hoe kan er anders kwaliteit gewaarborgd worden?

De ANBOS is boos, en dat snap ik wel, ineens mag je iets dat je jarenlang hebt gedaan en misschien al heel wat ervaring mee op hebt gebouwd in één klap niet meer doen. De minister heeft hierop een oplossing aangeboden, namelijk een deeltijd opleiding Huidtherapie (nu alleen nog maar voltijd te volgen) en de oplossing dat schoonheidsspecialisten onder toezicht van arts of huidtherapeut nog wel mag laseren. Dat wil echter zeggen dat als er iets mis gaat, de arts of huidtherapeut verantwoordelijk is.

Dat lijkt niet prettig, maar als je je bedenkt dat nu op dit moment Jan de groenteman nog mag laseren dit een flinke stap is in de goede richting. Waarom de schoonheidsspecialisten hier niet bij zitten is denk ik omdat het beroep schoonheidsspecialist niet beschermd is, dus Jan de groenteman kan zich ook schoonheidsspecialist noemen en in deze situatie alsnog laseren. Ik ben dus duidelijk voorstander, maar snap de frustratie van de ervaren laser en IPL klinieken in de schoonheidsspecialisten branche.

Nu hebben wij ruim een jaar geleden ons eigen laserapparaat aangeschaft. Ik ben als penningmeester van de NVH altijd op de hoogte geweest van de ontwikkelingen en ik wist dat het ook voor ons een kleine gok was om het apparaat aan te schaffen, want het kon zijn dat minister Schippers alleen voor de artsen ging. Wij hebben daar als beroepsvereniging hard voor gevochten, gezien wij aantoonbaar een goed kwaliteitssysteem hebben (Kwaliteitsregister Paramedici), goed kunnen laseren en kennis hebben van de voor -en nazorg van laserbehandelingen. Wij hebben dus in deze gelukkig goed gegokt en beginnen steeds groter te groeien op lasergebied. Zo laseren wij in de praktijk, maar helpen wij ook diverse huidtherapie praktijken met ondersteuning in hun groei door het apparaat te verhuren en standby te staan op moment dat er vragen zijn. Het doel daarvan is, om de huidtherapeut de ervaring en groei te geven die ze nodig hebben om uiteindelijk zelf een laserapparaat aan te schaffen. Super leuk om te doen naast het behandelen van patiënten!

Wij hopen dat de wet, zoals geschreven door minister Schippers ook daadwerkelijk aangenomen wordt, de tijd zal het leren, wij wachten in spanning af, maar genieten nu van de kleine overwinning dat de minister vindt dat onze patiënten in goede handen zijn!