Nee, niemand draagt met plezier elastieke steunkousen en ik maak niemand ontzettend vrolijk met de strak gebreide elastieken ondingen. Hoewel vaak nadat mensen ze een jaar gedragen hebben toch omslaan van “Ik kan niet zonder” naar “Ik wil niet zonder”. Dat is een belangrijk verschil, want niets is zo prettig dat ALS je een steunkous moet dragen, ze ook wel goed zitten. Nou meten wij ook steunkousen aan, maar is dat niet onze core business, wij doen het er graag bij, maar zitten niet te wachten op een hele dag benen of armen meten.

Toch vind ik het wel erg leuk als ik mensen onze staaltjes en mogelijkheden laat zien. De kousen hoeven er niet uit te zien zoals tante Jo ze had, beige planken, maar ze hebben tegenwoordig ook zachtere vormen, of ronde kousen die eruit zien alsof je gewoon pantykousjes draagt. Nu zet ik bij dat laatste een kanttekening. Hoe later je begint aan steunkousen, hoe dikker de kous waarschijnlijk wordt (ook dat ligt aan het probleem). Als mensen gezwachteld moeten worden alvorens een kous aangemeten wordt, dan meten wij 9 van de 10 keer een tante Jo kous aan. Niet om mensen nu dwars te liggen, maar meer om problemen te voorkomen (open benen, opnieuw zwachtelen). Ook als mensen moeilijke benen hebben meten wij toch liever één aan van de ouderwetse stempel, dit om insnoeringen, pijnklachten en ander soortgelijk drama te ontzien. Gelukkig spelen fabrikanten hier heel leuk in mee. Elk jaar krijg ik van diverse fabrikanten de ‘trendkleuren’ weer te zien. Dit varieert van mooi donkerblauw of antraciet naar knalblauw of roze. Wie ziet dan nog dat je een elastieke kous draagt?

En ook zijn ze lang niet altijd zo stijf meer als ze waren. Vele fabrikanten hebben een ‘soft’ kous en als het lukt, dan meten wij het liefst een zo zacht mogelijke kous aan.

Even terug naar de rondgebreide kousen (zonder naad), want het is heel goed om deze zo vroeg mogelijk aan te meten om problemen als oedeemvorming/open benen te voorkomen. Ik heb wel eens gehoord dat er rondgaat dat je daar ‘luie’ vaten van zou moeten krijgen. Theoretisch gezien kan dat helemaal niet. De vaten werken met kleppen, op moment dat deze kleppen niet goed meer functioneren krijg je spataderen en later oedeemvorming (vochtophopingen). Wat een kous doet is de vaten wat ondersteuning bieden, zodat de kleppen niet uit elkaar blijven staan, maar weer mooi aansluiten. Samen met de combinatie van de druk van de kous en de aanspanning van de spier door beweging, werkt het systeem weer een stuk beter. Een volledig gezond been heeft ook geen steunkous nodig, maar mag best preventief bij een lange dag staan gedragen worden om problemen te voorkomen.

Ook deze rondgebreide kousen zijn in verschillende kleuren/lengtes en noem maar op, alles is bijna mogelijk. Ook voor zwangere vrouwen (heb ik ook gedaan) preventief tegen spataderen meten wij ze regelmatig aan. Moet zeggen dat de laatste paar weken wel erg dramatisch zijn om ze aan te krijgen…

Als aantrekken al een punt gaat worden zijn daar verschillende hulpmiddelen voor, wij hebben een assortiment in onze webshop, maar er zijn nog meer typen bestelbaar om zo lang mogelijk zelfstandig kousen aan te kunnen trekken.