Hoeveel vrouwen wij wekelijks op spreekuur krijgen met overbeharing is aanzienlijk veel. Het begint dan bij een paar haartjes zelf uit plukken, tot op het punt dat er niet tegenaan te plukken is. Harsen in het gezicht kan pijnlijk zijn, omdat je ook aan de huid trekt en soms zijn de haartjes zo hardnekkig, dat er de volgende dag alweer één zit.

Deze vrouwen zijn over het algemeen constant met haartjes bezig en hebben waar ze ook gaan een pincet mee in de tas. Gelukkig is dit vrij goed te behandelen. Zodra de haartjes donker zijn, kunnen we heel mooi ons IPL systeem inzetten om de haartjes te vernietigen. Het werkt zo:

Het haartje die in het haarzakje zit bevat pigmenten. Dit pigment reageert heel sterk op een bepaald type licht. Dit licht is uitgefilterd in het apparaat en zorgt ervoor dat het pigment ontzettend heet wordt zonder de huid daaromheen te beschadigen. Het haartje geleidt de hitte naar de voedingsbodem van de haar. In de voedingsbodem zitten allemaal kleine vaten die ervoor zorgen dat het haar de voeding krijgt om te groeien. Als deze vaatjes een temperatuur krijgen van 70 graden Celsius gaan ze stuk en is er geen voeding meer voor het haartje. Op deze manier groeit het haartje ook niet meer terug. Er zijn altijd meer behandelingen nodig, omdat de haar verschillende groeifasen heeft. De haar zit niet altijd mooi vast aan de voedingsbodem en het kan zijn dat het de volgende keer wel mooi vast zit, waardoor de gewenste temperatuur bereikt kan worden.

Nu zijn er ook vrouwen die grijs of blond haar hebben, werkt het dan ook? Er zijn mensen/fabrikanten die zeggen ‘ja’, maar reken daar maar niet op. Er zit weinig tot geen pigment in blond of grijs haar, dus dit soort apparatuur zal daar niets tot weinig mee doen. Wèl zetten we bij dit type haar de ouderwetse methode van het elektrisch epileren in. Wat we dan doen is handmatig die warmte, door middel van een pinnetje met dezelfde dikte als de haar, in het haarzakje brengen en dan vervolgens de warmte genereren waardoor de vaatjes alsnog stuk gaan. Dit is echter wel wat tijdrovender, gezien het haartje voor haartje moet gebeuren.

En is het dan definitief weg? Nee, het kan zijn dat bij hormoonwisselingen (zwangerschap/overgang) de haargroei toch weer terug komt. Haartjes die weg zijn, zijn over het algemeen ook weg, maar het kan zijn dat er wel nieuwe dikkere haren ontstaan.