Ook ik ben er wel eens ingetrapt. Een artikel online over dat als je water meerdere keren kookt, je de samenstelling verandert en dat slecht blijkt te zijn voor de gezondheid. Ik heb bijna een jaar lang steeds nieuw water in de waterkoker gedaan. Tot ik dus op een dag las dat het een broodje aap verhaal was…

Dit soort dingen zie ik ook veel verschijnen over huidverzorging, huidaandoeningen en meer. Ik neig dan altijd om overal op te gaan reageren, maar weet dat ik daarmee het bericht juist nog verder openbaar maak, wat weer niet handig is, want dan trappen er nog meer mensen in.

Zelf geloof ik dat we nooit van de onzin af komen, mensen houden eenmaal van een beetje sensatie. Dat je een foto ziet van een kindje met eczeem, die dan één of andere heftige ziekte blijkt te hebben, waardoor je als ouder niet meer weet waar je goed aan doet als je een vlekje ziet bij je kind.

Ook in de praktijk zie ik het veel, mensen die gaan zoeken en met de ergste ziektes bij mij in de praktijk verschijnen, die ik vervolgens met een gerust hart kan vertellen dat ze een steelwratje hebben, of een gesprongen vaatje. Internet hebben we nodig, het is een gigantische informatiebron, maar wees op je hoede en vertrouw niet alles dat staat geschreven. Mocht je toch gaan twijfelen om iets, bij ons met betrekking tot de huid, dan kan er altijd een mail naar ons gestuurd worden voor informatie. Als je ’s nachts niet kan slapen van angst, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Geloof ook niet in alle mooie verhalen omtrent producten en kijk altijd naar de ingrediënten. In vele onderzoeken naar producten zijn wij erachter gekomen dat er soms echt onwaarheden op verpakkingen staan. Dat er zo weinig van een bepaalde stof in een product zit dat het eigenlijk niets kan doen, maar het vervolgens wel met koeienletters op de verpakking staat.

Mijn tip: lees de info, maar wees kritisch.