Al een hele poos zitten wij als huidtherapeuten te bedenken hoe wij de maatschappij kunnen helpen om huidkanker te voorkomen, met bedenken komen we natuurlijk niet ver. Het is tijd voor actie!

Nu ben ik zelf van mening dat wij (nog) niet opgeleid zijn om kwaadaardige plekjes echt te herkennen. Wel hebben wij ‘pluis’ en ‘niet-pluis’ radars ontwikkeld, waarbij wij soms het gevoel hebben dat een vlekje misschien niet goed is (soms weten we het ook al wel zeker na wat vragen), die sturen we dan natuurlijk altijd door of terug naar de huisarts.

Maar we moeten natuurlijk naar de basis, hoe voorkom je huidkanker? Hoe ziet huidkanker eruit? Een actueel topic op dit moment en vooral weer in de zomer.

‘Voorkomen is beter dan genezen’ kennen we natuurlijk, zoals ik al eerder schreef: begin bij de kindjes, smeren, smeren en nog een smeren en als ze nog klein zijn de zon vermijden. Zorg er ook voor dat je niet tussen 12:00 en 15:00 gaat zonnen en bedenk je dat het zo’n 20 minuten duurt voor zonnebrandcrème de huid intrekt (het moet een binding maken met de huid wil het werken). Smeer ook vaker dan één keer per dag (kinderen sowieso elke 2 uur) en smeer opnieuw als je het water uit komt, ook al staat er watervast op de zonnebrandcrème, met wrijving na bijvoorbeeld afdrogen, raak je de crème ook kwijt! Zorg voor een minimale factor van 30 als je gaat zonnen en kijk of je een zonnefactor al in je dagcrème (zoals de hydro-active UV 30 of de Sun Protection Face 30) kan krijgen voor het dagelijks gebruik (ook goed tegen rimpels en pigmentvlekken!). Klik hier voor zonnebrandproducten die wij prettig en goed vinden.

Maar wat is nu een verdacht vlekje?

Als het gaat om een melanoom gebruiken wij de ABCDE regel:

A staat voor Asymmetrie, een moedervlek is niet symmetrisch, maar loopt wat door elkaar of hier een vlekje, daar een vlekje…

B staat voor Begrenzing, een moedervlek heeft een duidelijke strakke grens, een melanoom heeft geen strakke grens, maar kan grillig zijn.

C staat voor kleur (color in het engels), een moedervlek heeft 1 à 2 kleuren die vrij egaal zijn. Een melanoom heeft er 3 of meer.

D staat voor diameter, een moedervlek is meestal kleiner dan 0,5 cm, een melanoom is meestal wat groter.

E staat voor evolutie, of groei, dat betekent dat een moedervlek gaat veranderen, groeien, gaat uitsteken.

Op bijvoorbeeld huidarts.com vind je hele mooie plaatjes hoe zoiets eruit moet zien. Twijfel je? Ga dan naar je huisarts en laat het goed controleren!

Een tip als je het idee hebt dat je een gek vlekje hebt: Maak er direct een foto van en maak een maand later weer een foto en leg ze naast elkaar, is er wat veranderd? Ga dan naar een arts.

Tot slot hier een tweetal fimpjes (één voor de man, één voor de vrouw), die laten zien hoe je de huid controleert op kwaadaardige moedervlekken.