Een vrijwel onbekend probleem, maar toch zie ik het veel. Mensen met lipoedeem.

Waar velen nu op dit moment bezig zijn met hun goede voornemens: “we gaan sporten, op dieet, yes, dit wordt mijn jaar!”, zijn er ook mensen waarbij dat niet zomaar kan. Veelal zien wij lipoedeem bij vrouwen, beginnend bij dikkere benen, soms armen, de welbekende zadeltassen, dikke bovenbenen en smalle taille.

Waarbij grote delen van het lichaam reageren op sporten, letten op voeding en veel bewegen, reageren deze locaties er niet tot weinig op. Ook zijn de vetcellen groter en duidelijk aanwezig. 

Aanraking kan pijnlijk zijn, een kat die op schoot springt kan tot tranen in de ogen leiden en zelfs al voor blauwe plekken zorgen. Veel van deze vrouwen geven na jarenlang diëten de strijd op: “Ik kan er toch niks aan doen, dit is mijn bouw”. Specialisten hebben regelmatig gezegd: “Ja mevrouw, u moet gewoon afvallen”. 

Bij lipoedeem is dat niet zo gewoon. Het is een complex probleem waarin wetenschappers niet precies weten hoe het kan. Vetcellen zijn vergroot, raken niet ‘leeg’ en lijken zich te concentreren op bepaalde locaties, voornamelijk benen en soms ook armen. Vaak zien we een combinatie met spataderen en vochtophopingen rondom enkels en voeten. Meestal begint het al in de puberteit, de benen worden dikker, maar de taille blijft smal. Een eventuele zwangerschap maakt het zeker niet minder en het vet neemt niet af.

Maar wat kan er nu precies aan worden gedaan? 

Het is belangrijk om bij een vermoeden hiervan al hulp te zoeken, het is een chronisch probleem. Dat wil zeggen dat het niet te genezen is. Wel kan het onder controle gehouden worden. Voedingsadviezen zijn belangrijk, voldoende beweging en bij pijn kan manuele lymfedrainage helpen. Ook steunkousen lijken een goed effect te hebben bij deze aandoening. 

In bijna alle gevallen kan een operatie een uitkomst bieden. Door middel van liposuctie wordt het vet weggezogen. De combinatie van deze therapieën lijkt een blijvende verbetering te geven aan het probleem. 

Dus, heb je voor het zoveelste jaar op rij goede voornemens, maar weet je stiekem al dat het toch niets uithaalt? Zoek hulp, wij zijn er.

Lees meer op de site van NLNet.